big smiles in business
5 manieren om jezelf en je team gemotiveerd te houden

5 manieren om jezelf en je team gemotiveerd te houden

We lazen op de redactie van Bikeabanc het boek over intrinsieke motivatie van de expert op dit vlak Ayelet Fishbach.

We lezen inzichten over motivatie uit het boek ‘Get It Done’. Deze strategieën kunnen jou helpen om bij jezelf en je team in de bikes business, het vuur aan te wakkeren en doelen zonder stress te bereiken.

De knipproef is volgens Fishbach een voorbeeld van het ‘middenprobleem’. Bij het stellen van een doel zijn mensen in het begin enorm gemotiveerd. Ze zijn begonnen en elke stap is dan meteen een grote vooruitgang. Ook aan het eind, als het doel bijna gehaald is, zijn ze gedreven.

In de tussenliggende periode zakt het enthousiasme. Mensen werken minder hard, leggen de lat lager en lopen soms de kantjes ervan af. Hiervoor geeft Fishbach tips over hoe je gemotiveerd blijft en het “middenprobleem” tackelt.

#1 Stel concrete, meetbare doelen

Met doelen stellen hebben de meeste mensen geen probleem. Kijk alleen al naar de goede voornemens bij de start van een nieuw jaar. ‘Ik wil afvallen’, ‘ik wil stoppen met roken’, ‘ik wil meer sporten’, ik wil bij de verkoop van elke fiets ook accessoires verkopen’.

Hoe je dat doel formuleert, heeft grote invloed op jouw motivatie. Hoe concreter, hoe beter. Dat komt door een psychologisch effect waarbij we liever niet investeren in de middelen om een doel te behalen.

Wees je hiervan bewust bij het stellen van doelen. ‘Ik ga een nieuw pand vinden’ klinkt een stuk aantrekkelijker dan ‘ik ga verhuizen’. Wil je meer sporten? Dan is het beter om iets concreets met jezelf af te spreken, zoals 5 kilometer lopen binnen 30 minuten over drie maanden, in plaats van te zeggen: ‘ik ga vaker rennen’.

#2 Houd het leuk voor motivatie van binnenuit

Als je uit jezelf iets wilt bereiken, is het veel waarschijnlijker dat je het doel ook haalt. Of het nu gaat om een afdeling invoeren, bijvoorbeeld sportfietsen of fatbikes. Je doet iets omdat je het zelf graag wilt.

Een manier om enthousiast te blijven over een doel is door de weg ernaartoe leuk te houden.

#3 Neem beslissingen met een breed kader

Een biertje met een zak chips na winkelsluiting of een portie friet: voor een keertje moet toch kunnen? Voordat je nog even de administratie doet of in de werkplaats opruimt. Als we elke beslissing afzonderlijk bekijken, zien we er vaak geen kwaad in. Na één diepvriespizza ben je immers nog niet corpulent.

Hoe ondervang je dit? Door brede beslissingen te nemen die langere periodes beslaan. Besluit bijvoorbeeld een maand lang wat je elke dag wilt tussen de middag op de zaak in plaats van dagelijks te beslissen in de broodjeszaak op de hoek.  Zo valt het ook sneller op als je een keer wel zondigt.

#4 Neem beslissingen vooraf

Stel je wilt een nieuwe auto en krijgt twee aangeboden: een degelijke Volkswagen die je meteen kunt ophalen of een iets luxere Audi waar je drie maanden op moet wachten. Welke kies je dan?

De meeste mensen zullen de Volkswagen nemen. Daarmee kun je morgen al naar je winkel rijden.

Maar wat als je ook twee en een halve maand op de Volkswagen moet wachten? Dan kiezen mensen vaker toch voor de Audi. Als het nog ver weg is, dan maakt een maand extra voor je gevoel niet uit.

Volgens Fishbach kun je dit gegeven gebruiken om betere beslissingen te nemen met meer geduld. Plan vooruit als dat kan, zodat de verleiding van een snelle beloning minder groot is

#5 Werk samen voor meer motivatie van binnenuit

Samenwerken helpt om doelen te bereiken. We vormen vaak vanzelf een band met mensen die hetzelfde nastreven. Je inspireert elkaar, steunt elkaar en houdt elkaar scherp. Maak daarom samen met je team afspraken voor je volgende doelen.

En hoe los je nu het middenprobleem op?

Eigenlijk is de oplossing simpel: houd de periode tussen de start en einde van een doel kort. Bedenk niet wat je komende maand aan verkoopacties in je winkel wilt doen, maar plan een week vooruit.

Hoe blijf je ook na het behalen van je doelen gemotiveerd?

Voor duurzaam resultaat moeten we ook na het behalen van doelen gemotiveerd blijven. Focus op persoonlijke groei is het antwoord.

Net als in een mensenleven is het binnen een fietsenzaak een natuurlijke zaak om doelen te stellen. We halen motivatie uit het bereiken van die doelen. Maar hoe blijf je gemotiveerd als een streven is bereikt?

Volgens onderzoekers is de conclusie? Zie het behalen van een doel niet als eenmalige gebeurtenis, maar als een reis die is afgelegd. Door zo te denken is het waarschijnlijker dat je het gedrag voortzet na het behalen van een doel.

Het probleem: na bereiken van doel zakt de motivatie terug

Belangrijk is om de verschillende fases van het behalen van een doel te erkennen:

  • Voor de beslissing van het doel
  • Na de beslissing van het doel
  • Actiefase
  • Na het bereiken van het doel

De laatste fase, waarin het doel al behaald is, wordt vaak overzien.

Een veel voorkomend effect is dat mensen de binding met het doel verliezen wanneer het doel behaald is.

De oplossing: positief gedrag houden en focussen op groei

Een afgenomen betrokkenheid met een behaald doel kan voordelig zijn. Zo kan de energie gefocust worden op nieuwe doelen. Echter is het van belang om de betrokkenheid niet zo volledig te verliezen dat ook het constructieve gedrag, dat leidde tot het behalen van het doel, verdwijnt.

Hoe laat je mensen positief, doelgericht gedrag dan voortzetten, nadat de oorspronkelijke doelen al behaald zijn? Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen opnieuw doelgericht gedrag gaan vertonen:

  1. Als hun doelgerichte gedrag om een of andere reden onderbroken wordt en het doel nog niet compleet behaald is.
  2. Als de activiteit voortkomt uit intrinsieke motivatie. In dit geval vertonen mensen doelgerichte activiteit omdat de activiteit zelf aangenaam en voldoende uitdagend is. De activiteit staat niet enkel meer in dienst van het doel.

Intrinsieke motivatie voortzetten

Juist na het behalen van een doel – zowel persoonlijk als binnen een bedrijf – wordt de intrinsieke motivatie om doelgericht gedrag te vertonen het belangrijkst.

Vraag jezelf en je werknemers: hoe zijn we gegroeid door het gedrag dat heeft geleid tot het behalen van het doel? Welke verschillen zijn merkbaar als je kijkt naar jezelf in het moment dat je het doelgerichte gedrag nog niet vertoonde en naar het moment dat je doelgericht bezig was of wanneer het doel behaald was?

Ook van belang: als je met je team een doel hebt behaald, vergeet niet het ook te vieren. Al is het nog zo klein.

En spreek samen meteen weer nieuwe doelen af.

… verder lezen? Dit artikel is alleen beschikbaar voor Clubleden en partners.